Veronika Kotnik: 031 441 982 pdravnenakoroskem@pzs.si

 30. POHOD »ČEZ GORO K OČETU« NOČNI  ( 17.12.2022 )

 ODHOD AVTOBUSOV: 17.12.2022 ob 17.00 AP Ravne na Koroškem – 17.15 AP Prevalje – 17.30 AP Mežica – AP 17.45 Črna na Koroškem, kjer bo kratek postanek. Ko se zberejo vsi avtobusi (18.15) odpeljejo pohodnike do Lipolda, od koder krenemo na pot peš.

TURA: 18.15 Lipold (Koprivna) – *19.30 Kumer (krajši postanek) – 20.00 odhod do meje – *21.15 Cerkev na Lužah – *21.00 kmetija Čemer – *23.00 (00.00) Sončna Koprivna (Koprein Sonnseite) kmetija Raztočnik in vstop na avtobuse, ki bodo odpeljali nazaj v Slovenijo.

*ure so približne!!

 POHOD: Na čelu kolone so vodniki PD Ravne na Koroškem. NIKAKOR SE JIH NE SME prehitevati.

Pohodniki se morajo držati običajnega planinskega reda, navodil vodstva pohoda, planinskih vodnikov in Gorske reševalne službe Koroške ter prehoditi celotno pot v strnjeni koloni.

CENA PREVOZA: Prevoz 18 € (za plačilo na avtobusu imejte drobiž).

Malica bo možna na planinski postojanki pri Kumru!!

 OPREMA: Oprema mora biti primerna pogojem na dan pohoda. Ne pozabite baterijske svetilke in osebnega dokumenta.

 PRIJAVE SO OBVEZNE do torka, 13. 12. 2022, Veroniki Kotnik na telefon: 031 441 982

VABLJENI!

                                                         Viljem Kotnik, odgovorni vodnik

  1.  PLANINSKI FILMSKI VEČER E. M. SAVELLIJA

JAVNI RAZPIS

Naslednje leto bo Planinsko društvo Črna na Koroškem organiziralo tradicionalni 7. planinski filmski večer E.M.Savellija. Večer bo v petek, 24.2.2023 ob 18.00 uri v Kulturnem domu v Črni na Koroškem. Zasnova večera ostaja takšna kot je bila v izvirniku za prvi večer in sicer: v prvem delu bodo prikazani filmi E.M.Savellija, v drugem delu pa filmski zaznamki planincev, alpinistov, hribovcev, gorskih kolesarjev, turnih smučarjev, reševalcev, idr. Da bi drugi del bil čim bolj aktualen in zanimiv se poslužujemo tega javnega razpisa: POZIVAMO VSE , KI SO V TEM LETU ALI PREJ USTVARILI KAKŠEN VIZUALNI ZAPIS IN LE TA ŠE NI BIL PRIKAZAN NA TEM VEČERU, DA NAM SE JAVIJO IN BODO POD POGOJI TEGA RAZPISA VKLJUČENI V PROJEKCIJO NA PLANINSKEM FILMSKEM VEČERU.

Pogoji razpisa so sledeči:

  • Prispevek je avtorsko delo prijavljenega, prijavljeni je iz Koroške, posneto pa je dogajanje na Koroškem ali kjerkoli po svetu; lahko pa je akter v prispevku  iz Koroške, prispevek pa je  posnel nekdo drug na Koroškem ali kjer koli po svetu; ali pa je koroško pokrajino oz. aktivnost v njej posnel avtor od drugod
  • Vsebina prispevka mora biti vezana na planinsko tematiko, v najširšem smislu
  • Prispevek je lahko v obliki video filma ali digitalnih fotografij
  • Zaželeno je, da ima prispevek zvočno podlago, ni pa nujno; po želji boste prispevek na predstavitvi lahko komentirali
  • Prispevek mora biti praviloma v časovni omejitvi od 3 minut do  25 minut, po dogovoru so možne izjeme.
  • Prijavo pošljete do najkasneje 15.12. 2022 na email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pa prej pokličete in se vse potrebno dogovorimo, na: 041 731 086, ali pošljete po pošti na: Marijan Lačen, Lampreče 4, 2393 Črna na Koroškem
  • Komisija za filmski večer pri PD Črna si pridržuje pravico odločanja, kateri prispevki bodo objavljeni oz. predstavljeni na večeru
  • Prispevkov oz. njihove projekcije ne bomo honorirali, na vašo željo vam jih bomo vrnili

Verjamemo, da je v preteklih letih marsikdo ustvaril  kakšen zanimiv planinski vizualni zapis… in zakaj bi ta ostal neopažen, zakaj ga ne bi videlo več ljudi…zato vas pozivamo, da se odzovete na naš razpis, saj ta večer v svoji sedmi izdaji resnično postaja tradicionalen in zanimiv za gledalce, ki so v preteklih šestih letih Kulturni dom v Črni dodobra napolnili!

Prosimo, da upoštevate rok prijave, 15.12.2022.

Nasvidenje 24. februarja 2023 ob 18.00 uri v Črni na Koroškem !

 

November, 2022                                                         Upravni odbor PD Črna na Koroškem                                     

                                                                                      

                                                                                     

VERTOVČEV POHOD - PRIMORSKA – AJDOVŠČINA

KDAJ ? V nedeljo 20-nov-2022. Odhod ob 500 uri iz parkirnega prostora pri Občini Ravne na Koroškem.

PREVOZ – MINIBUS: Ravne – Sl.Grad – Arja vas – Ljubljana – Vrhnika –Postojna do Razdrtega. Nato zavijemo v smeri Rebernice – Nova Gorica - Ajdovščina do Dolenja, kjer bo izhodišče pohoda.

POHOD: Dolenje 100m, pričetek pohoda, po lepih primorskih vasicah in zaselkih, med vinogradi, od koder bodo čudoviti razgledi na Kraško pokrajino. Vrtovška pot je tradicionalna, poimenovali so jo po duhovniku, domoljubu, Vinogradniku, g.Vertovcu. Pot nas bo vodila proti Planini, Cerkev Sv.Marjete 146m, vas Bric Marci, potem pridemo do vasi Jakoline, rojstna vas G.Vrtovca. Najvišja točka pohoda bo Ostri vrh 422m, od tod vas Gaberje, nato krožna Hrastje-Šmarje-Vrtovče-Bevče-Uhanje preko reke Vipave do Ustja in Hrasta, kjer bo zaključek pohoda. Ob poti bodo domačini pripravili kakšen napitek ali prigrizek. Čas skupne hoje bo cca 5h in dolžina poti cca 16km.      

OPREMA: Planinska oprema primerna za sredogorje in glede vreme. Pohodne palice, visoki planinski čevlji, vetrovka, sončna očala in rezervna oblačila.

PREHRANA: Iz nahrbtnika, v Šmarju topel obrok, ob zaključku pohoda.

PRIJAVE: Do zasedbe minibusa, do petka 18-nov-2022, zbira odg.vodnica izleta Tončka Mravljak tel.: 070 / 999 – 101, ki vam bo posredovala vam bom tudi vse ostale dodatne informacije o pohodu !

L E P O   V A B L J E N I !!

 Ravne na Koroškem, dne 05-nov-2022                 Odg.vodnica: Tončka Mravljak

 VABILO na planinski pohod: KRIM ( 1107m)

 Vir: internet, 2022

Odhod bo v soboto 12.11.2022 ob 5.30 uri, izpred občine na Ravnah na Koroškem. Skupaj se bomo preko Ljubljane odpeljali v Iški Vintgar, kjer bo pri Domu izhodišče naše poti. Približno 2,5 ur zmerne hoje nas bo pripeljalo do vrha in do Doma na Krimu, ki slovi po odlični hrani. Tam se lahko dobro okrepčamo. Vračali se bomo po poti vzpona, mimogrede pa lahko obiščemo še partizansko bolnico Krvavice. Skupni čas hoje cca 5ur, pot pa je lahka. Da izlet ne bo prekratek, lahko po sestopu obiščemo vintgar ali pa bližnjo sotesko Pekel. Vzemite si čas, ker ne bomo hiteli!

Osebna oprema: dobri pohodni čevlji, vetrna in dežna oblačila, zaščita pred soncem (faktor krema, sončna očala, pokrivalo), planinska izkaznica, osebna izkaznica

Tehnična oprema: pohodne palice - PRIPOROČENO

Opombe: Možnost polnjenja tekočin je v Domu Iški vintgar ali na Krimu. Ne pozabite na knjižice SPP – ŽIG razširjene poti !!!!

Info in prijaveZa dodatne informacije me lahko pokličete vsak dan po 15 uri. Prijave sprejemam do torka 8.11.2022, oziroma do zasedbe mest, število je omejeno.

Vodja izleta:  Jana Potočnik,Tel: 041-364-923, email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Ravne na Koroškem; 3.11.2022                                                         Jana

POROČILO Z VGN POHODA V POKLJUŠKI SOTESKI

V soboto 15.10.2022 smo se ob 5. uri odpeljali izpred občine Ravne na Koroškem, preko Avstrije, čez MP Holmec in nato MP Ljubelj, do Zgornjega Gorja, natančneje do Krnice. Peš smo nato nadaljevali do vhoda v Pokljuško sotesko in dalje po soteski sami.

Skoraj dva kilometra dolga soteska je ostanek nekdanjega toka reke, ki se je po koncu zadnje ledene dobe med umikanjem ledenikov zajedel v apnenčasto kamnino. Pozneje se je voda umaknila v globino in nastala je največja fosilna soteska v Sloveniji. Pokljuška soteska je polna najrazličnejših kraških oblik, ob obisku občudujemo naravne mostove, previsne stene in votline. Soteska se ponekod zoži na nekaj metrov, vmesne razširitve se imenujejo vrtci. Galerije so leta 1930 postavili domačini. Poimenovali so jih po kraljeviču Andreju. Najbolj znan prehodni jamski rov je Pokljuška luknja, ki ima poleg obeh vhodov še tri naravna okna. Skoznjo vodi stara pot na Pokljuške rovte in dalje na Pokljuko. Pokljuška soteska ni množično obiskana. Zaščitena je kot naravni spomenik v okviru Triglavskega narodnega parka.

    

Pot skozi sotesko smo ubirali počasi, pogosto stali in občudovali lepote, ki jih je oblikovala narava. Iz soteske smo preko Pokljuške luknje prešli v pokljuške gozdove, katerih barve jeseni so še posebej polepšale našo pot. Preko Janezovega rovta smo kmalu prispeli v Kranjsko dolino, kjer smo naredili nekoliko daljši počitek in skuhali kavo v čudovitem objemu planine in pašnikov. Pot smo nadaljevali naprej skozi gozd do planine Zajavornik, kjer se je gozd razprl in končno smo le lahko pogledali proti vrhovom Julijcev ( Tosc, Draški vrhovi, Rž…). Preko planine smo pot nadaljevali proti jugu do Goreljeka, kjer smo pri hotelu Pokljuka zopet naredili daljši postanek za kosilo in počitek. Čez dobro uro in pol smo se s prevozom odpeljali do Koprivnika v Bohinju, od koder smo zopet nadaljevali peš do Vodnikovega razglednika, ki nam je ponudil čudovit pogled na velik del Bohinjske doline, vrhov Julijcev in Spodnjih bohinjskih gora pa zaradi megle, žal ne. Od tam smo se po gozdni poti nato spustili v dolino do Jereke, kjer nas je zopet pobral prevoz in skupaj smo se odpeljali nazaj domov.

Naša pot je vodila po čudoviti naravi in ni bila zelo zahtevna zato smo lahko bili sproščeni, občudovali smo lepote in uživali. Družba je bila prijetna in vesela, pohod pa je potekal brez neprijetnosti.

Ravne na Koroškem, 16.10.2022                                                                                               Jana Potočnik

DELOVNI ČAS

Koča je odprta vsak dan (razen ponedeljka) od 7.00h do 22.00h (prenočišča 24 ur). Vabljeni!

NOVICE

Naročite se na naše novice, kjer vas bomo obveščali o pomembnih novicah o koči in pohodih