Veronika Kotnik: 031 441 982 pdravnenakoroskem@pzs.si

SIVKA IN HLEVIŠKA PLANINA

V nedeljo 3.12.2023 se bomo podali na nekoliko lažjo turo in sicer od Sivke do Hleviške planine, kar je del Slovenske planinske poti. Ob 5. uri se bomo izpred Občine Ravne na Koroškem odpeljali preko Avstrije ( MP Holmec in MP Jezersko ), preko Škofje Loke in Žirov do Mrzlega vrha. Od tam se bomo podali na vrh Sivka in se po obisku le tega spustili v Idrijo, nato pa se usmerili proti JZ in pot nadaljevali na drugi cilj, ki pa je pri Planinski koči na Hleviški planini. Po daljšem počitku se bomo podali nazaj v Idrijo in se odpeljali domov. Pot je lahka, poteka tudi po naseljih in po asfaltnih cestah, cca 7 ur.

OSEBNA OPREMA: dobri pohodni čevlji (lahko nizki), topla oblačila, kapa, rokavice, zaščita za dež, planinska izkaznica, osebna izkaznica.

TEHNIČNA OPREMA: pohodne palice – priporočeno.

OPOMBE: koča je odprta, zato je tam možnost toplega obroka in polnjenja tekočin. Ne pozabite na knjižice SPP – 2 žiga!!!

INFO IN PRIJAVE: za dodatne informacije me lahko pokličete ali pišete na mail. Prijave zbiram do zasedbe mest.

VODJA IZLETA: Jana Potočnik, tel. 041-364-923, email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

                  

Ravne na Koroškem, 26.11.2023                                                                                                 Jana

PLANINSKO DRUŠTVO RAVNE NA KOROŠKEM ORGANIZIRAV SOBOTO, 16. 12. 2023, 31. POHOD »ČEZ GORO K OČETU

 Pohodi »Čez goro k očetu« potekajo tudi podnevi in v obratni smeri; izmenjaje NEPARNO leto bo dnevni, PARNO leto bo nočni!

V letu 2023 gremo na pohod »Čez goro k očetu« torej podnevi!!

PRIJAVE SO OBVEZNE do srede, 13. 12. 2023, sprejema jih Veronika Kotnik na telefon 031 441 982

Pohodniki, ki se bodo pripeljali s svojimi avtobusi se zberejo na mejnemu prehodu Holmec ob 9.00. PRIJAVA ORGANIZATORJU JE SEVEDA OBVEZNA!

ODHODI AVTOBUSOV NA HOLMEC z avtobusnih postaj:

8.30 – Ravne na Koroškem

8.40 – Prevalje

8.15 – Črna na Koroškem

8.30 – Mežica

 POTEK POTI: z avtobusi se bomo skupaj odpeljali do Železne Kaple (Eisenkappel) . Pri izvozu iz centra Železne Kaple ob smerni tabli LUSCHA ALM (Luže) in LEPPEN (Lepena) bomo zavili levo do zaselka vožnje!) KOPREIN SONNSEITE (Koprivna), kjer bomo pri kmetu Raztočniku izstopili iz avtobusov in pot nadaljevali peš.

***Avtobusi se vrnejo nazaj v Slovenijo in nas okrog 15.30 počakajo pri kmetu Lipoldu v Koprivni (vodniki v avtobusih morajo seznaniti šoferje s smerjo

 Naša pot nas bo vodila do Čemerja, mimo Cerkvice na Lužah in okrog 14. ure bomo prispeli do planinske postojanke Kumer v Sloveniji; daljši postanek in možnost malice.

Od Kumra se bomo spustili v dolino do Lipolda, kjer nas bodo čakali avtobusi. Odpeljali se bomo v Črno na Koroškem, kjer bo druženje z domačini ob novoletnih stojnicah. Okrog 17.ure se bomo vračali nazaj.

Pohodniki se morajo držati običajnega planinskega reda in navodil vodstva pohoda ter planinskih vodnikov.

CENA PREVOZA: Prevoz 20 € (za plačilo na avtobusu imejte drobiž).

OPREMA: Oprema mora biti primerna pogojem na dan pohoda (osebni dokument).

                                                                      

PRIJAZNO VABLJENI                                                         Odgovorni vodnik

                                                                                               Viljem Kotnik

                                   

PLANINSKO DRUŠTVO RAVNE NA KOROŠKEM

objavlja R A Z P I S za oskrbniški par na planinski koči na Naravskih ledinah, s pričetkom dela 1. decembra 2023

Prednost imajo kandidati, ki so člani našega društva. Pričakujemo ustrezna znanja za oskrbovanje koče in opravljanje sprotnih vzdrževalnih del v koči ter okolici.

Prijave s kratkim življenjepisom, dosedanjimi izkušnjami in opisom svojega videnja dela na koči pošljite do 30. novembra 2023 na naslov:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

VABLJENI!

Datum: 20. 11. 2023                           Upravni odbor PD Ravne na Koroškem

POROČILO O 21. POHODU PO VERTOVČEVIH POTEH

 PRIMORSKA – AJDOVŠČINA

 21. pohoda po Vertovčevih poteh, območje Ajdovščine – Primorska, v ned 19-nov-2023, se nas je udeležilo 33 pohodnikov iz Koroške. Odhod iz Raven ob 500 uri. Prevoz z avtobusom 50 oseb do Ustja pri Ajdovščini, kjer je bilo izhodišče pohoda. Mi smo ga pričeli ob 835 uri.Vseh udeležencev pohoda je bilo 7000 iz vseh območij Slovenije. Na točkah pohoda z žigi in pri več kmetijah ob poti so bile manjše stojnice z možnostjo pogostitve in napitki. Na več kmetijah smo si lahko ugledali razno staro ohranjeno opremo in kmečka orodja. Na najvišji točki pohoda, Ostri vrh višine 422m, je bil čudoviti razgled po Vipavski pokrajini. V vasi Jakoline smo si ugledali tudi rojstno hišo Matije Vertovca, duhovnika, rojaka in učitelja vipavskih vinogradnikov ter enega najpomembnejših slovenskih strokovnih piscev v 19.stoletju. Ob 1435 uri smo prispeli nazaj do ustja, kjer je bil zaključek pohoda. V Ustju so stojnice ob zelo prijaznih domačinih nudile veliko izbire.Povratek prevoza domov smo pričeli ob 1530 uri in prispeli v Ravne ob 1915 uri. Pohod je bil za vse pohodnike zelo zanimiv, v izredno lepem naravnem okolju in v ugodnih vremenskih razmerah.

                                                                                    

Ravne na Koroškem, dne 20-nov-2023                         Odgovorna vodnica: Mravljak Tončka

Poročilo s pohoda po Kraškem robu

V soboto 4.11. smo se za dva dni podali na Primorsko, na Kraški rob občudovat ruj, ki v tem času čudovito žari. Ob 5. uri smo se odpeljali izpred Občine Ravne na Koroškem, preko Velenja in Ljubljane po avtocesti vse do Kastelca, kjer smo le to zapustili in z vožnjo zaključili pri gradu Sočerb. Najprej smo popili kavo, žigosali SPP knjižice in naredili nekaj fotografij, nato pa smo krenili na našo pot po robu.

Kraški rob ali Bržanija, označuje pokrajino, kjer se kraška planota s strmin, tektonsko večkrat pretrganim robom, prevesi v flišno pokrajino Istre. To je prava geološka, geomorfološka in podnebna meja, ki teče vse od Trsta do Sočerba. Nariv afriške tektonske plošče na evropsko, ki je povzročil dviganje Alp, je iz morja dvignil tudi današnje območje Kraškega roba. To območje je dom številnim redkim, ter zaščitenim živalskim in rastlinskim vrstam, med katerimi je morda najpomembnejša Tommasinijeva popkoresa. Na vsem svetu je le pet rastišč te rastline in kar tri so na tem območju, med katerimi je tudi Črnokalska stena. Ta je, poleg Mišje peči, na Kraškem robu, tudi prava "Meka"za športne plezalce.

Dve uri ležerne hoje nas je pripeljalo do ostankov utrdbe Črni kal, kjer smo naredili prvi daljši postanek za malico. Občudovali smo stene, ki so globoko padale pod nami in tudi razgled, ki je z utrdbe naravnost čudovit. Sonce nas je grelo mi pa smo nadaljevali pot proti JZ, prečkali železniško progo na mestu, kjer je izogibališče vlakov pri Črnotičah in nadaljevali ves čas po robu. Na tem mestu smo že opazovali ruj v svoji rdečini, predvsem pa nas je presenetilo nenavadno veliko Orjaških dežnikov, ki smo jih lahko videli. Pot smo ubirali nad vasmi Loka, Bezovica, Podpeč, nad utrdbo Zanigrad, obiskali kraško jamo Ladrica, prečkali zaselek Brežec in se spustili v Zazid. To je bil cilj poti prvega dne, vendar ker smo imeli še nekaj časa do teme in ker smo imeli še zadosti moči in volje smo se podali opazovat sončni zahod še na Veliki gradež, kjer smo doživeli tudi zares čudovito ožarjen ruj. Po dolgotrajnem fotografiranju in zatonu sonca smo se vrnili nazaj v Zazid, kjer nas je že čakal prevoz. Odpeljali smo se v Črni kal, kjer smo prespali.

Naslednje jutro, smo se zbudili v lepo jutro. Nočni dež je opral nebo in oblaki so se v večji meri umaknili, da nas je zopet grelo toplo sonce. Ker smo pot na Grmačo opravili že prvi dan, smo ta del izpustili in se odpeljali do vasi Smokvica, od koder smo nadaljevali naš pohod. Po gozdni poti smo jo ubrali proti cerkvi sv. Kvirika in ko smo po polurni hoji prišli na travnike, nas je pričakal z rujem najlepši del poti. Fotografiranju zatorej kar ni bilo konca. Pri cerkvici smo naredili postanek, nato pa nadaljevali po poti proti meji in se spustili do naravnega mosta in spodmolov Veli Badin. Tam smo uživali ob malici ter kavi, ki smo jo skuhali in se sončili na prijetni toploti. Opoldne smo se vrnili do cerkvice sv. Kvirika, kjer nas je čakal prevoz in se odpeljali proti domu.

Pohod je bil zelo prijeten, doživljajski in naravnan na VGN ( varstvo gorske narave). Skupina je bila usklajena, pozitivno razpoložena in menim, da so vsi zelo uživali. Vreme smo imeli odlično. Pohodnikov 9.

Ravne na Koroškem, 9.11.2023                                                                                  Jana Potočnik

  

Foto: J. Potočnik, 2023

DELOVNI ČAS

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, ozir. po dogovoru ( oskrbnica Marina 031-300-656). Vabljeni!

NOVICE

Naročite se na naše novice, kjer vas bomo obveščali o pomembnih novicah o koči in pohodih