Veronika Kotnik: 031 441 982 pdravnenakoroskem@pzs.si

POROČILO S POHODA – PREČENJE SPODNJIH BOHINJSKIH GORA

 

      

 Spodnje Bohinjske gore ( foto: A. Štrucl, 2021)                                                                                                       Možic (foto: A. Štrucl, 2021)

11.9.-12.9.2021 smo izvedli pohod, ki smo ga, zaradi vremenskih razmer, predhodno že dvakrat preložili. V soboto zjutraj smo se s pogoji PCT, ob 5. uri odpeljali na Gorenjsko, točneje v Ukanc, ki je bil izhodišče naše poti. Po preudarnem razmisleku, smo se odločili za uporabo gondole Vogel in nato še sedežnice do Orlovih glav. Tako smo pridobili kar nekaj časa za uživanje, fotografiranje in daljše počitke na sami poti. Prvi vrh je bil Šija, kamor smo prispeli dosti zgodaj, da smo lahko občudovali čudovite razglede Julijcev in seveda Triglava »na dlani«. Pot smo nato nadaljevali do Rodice, kjer smo naredili nekoliko daljši postanek in počitek, zahvaljujoč plinskemu gorilniku pa smo si privoščili tudi sveže skuhano pravo kavo. Nadaljevali smo prečenje, občudovali razglede na divjo Baško grapo, na njene visoko ležeče vasi in na Porezen na jugu, seveda pa še vedno na Julijce na severu, ki pa so se začeli ovijati v meglo. Počasi smo ugledali že vrhove »jutrišnjega dne« na vzhodu: Možic in Slatnik, pa tudi nekoliko bolj oddaljen Ratitovec. Pozno popoldne smo prispeli v Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti, kjer nas je pričakalo zelo prijazno osebje, tako da smo se počutili res dobrodošle. Dobili smo dobro večerjo in tu smo tudi prenočili. Do poznega večera smo pohajkovali okoli koče ter uživali mir in lepote teh gora.

Črna prst ( foto:A.Štrucl, 2021)

V nedeljo zjutraj smo vstali zgodaj, se okrepili z močnim zajtrkom in kmalu krenili na pot, saj nas je ta dan čakalo zopet 8 ur hoje. Po SPP, kjer nas je že takoj začelo greti jesensko sonce, smo krenili proti vzhodu. Prvi naš cilj je bil vrh Koble in nato Vrh Bače. Pot se je najprej spustila strmo navzdol, kmalu pa je postala prijaznejša. Hodili smo po gozdu, po travnatih grebenih in se sladkali s sočnimi malinami, ki jih ob poti nikakor ni zmanjkalo. Ko smo prispeli na Vrh Bače, smo zopet napravili daljši počitek ob sveži kavi in se podprli s hrano iz nahrbtnika. Pot smo nato nadaljevali po delu poti Rapalske meje in po slabi uri hoje prispeli na Možica. Ogledali smo si vojaške bunkerje ob poti in na vrhu. Po krajšem počitku na vročem soncu in po obveznem štemplanju in fotografiranju, smo se vračali po poti preko Vrha nad Bačo, po delu vezne poti Juliana trail v Bohinjsko Bistrico, kjer je bil zaključek naše poti. Okrepčali smo se in se osvežili, nato pa smo se, polni vtisov čudovitih doživetij, vrnili nazaj na Ravne v poznih večernih urah.

Pohod je potekal brez zapletov, vreme je bilo lepo, družba pa odlična. Udeležencev 8, vodnica na pohodu Jana Potočnik.

Ravne na Koroškem, 13.9.2021                                                                                                     Jana Potočnik

OBVESTILO

Zaradi neugodne napovedi vremena, 18.9.2021, pohod na Planjavo,  ODPADE. V kolikor bodo dopuščale razmere, ga bomo izvedli še letos, v kasnejšem terminu.

Hvala za razumevanje. 

                                                    JANA POTOČNIK

PLANINSKI POHOD - PLANJAVA ( 2392m)

Odhod bo v soboto 18. 9. 2021 ob 5.00 uri s parkirišča pri občini na Ravnah na Koroškem. Skupaj se bomo preko Velenja in Mozirja odpeljali do Luč, oziroma do planine Podvežak, kjer bo izhodišče za našo pot. Tri ure zmerne hoje nas bo najprej pripeljalo do planine Korošica, kjer se v nadomestni koči lahko okrepčamo. Pot bomo nadaljevali naprej, preko Srebrnega sedla, še dobri dve uri hoje do vrha Planjave. Vračali se bomo po isti poti. Skupni čas hoje 9 -10 ur, pot pa je zahtevna. Vzemite si čas, ker je pot dolga, ne bomo pa zelo počasni, saj se je dan že precej skrajšal.

Osebna oprema:

dobri pohodni čevlji, vetrna in dežna oblačila, zaščita pred soncem (faktor krema, sončna očala, pokrivalo) planinska izkaznica, osebna izkaznica

Tehnična oprema:

čelna svetilka, prva pomoč in metalizirana folija – OBVEZNO !!!, pohodne palice – PRIPOROČENO 

Opombe:

Možnost polnjenja tekočine in toplega obroka bo na Korošici. Ne pozabite na knjižice SPP – ŽIG na Korošici !!!!

Info in prijave:

Za dodatne informacije me lahko pokličete vsak dan po 15 uri. Število udeležencev omejeno. Prijave sprejemam do torka 14.9.2021, oziroma do zasedbe mest.

Vodja izleta:

Jana Potočnik

Tel: 041-364-923, email: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ravne na Koroškem; 6.9.2021

                    

V A B I M O

vas na redni letni Zbor članov društva, ki bo v četrtek, 2. 9. 2021, ob 18. uri na koči Na Naravskih ledinah. Prosimo vas, da zaradi lažje organizacije, potrdite svojo prisotnost Veroniki Kotnik na tel. 031 441 982.

                                          UO PD Ravne na Koroškem

 POROČILO O POHODU VISOKE TURE – AL MERHORN 2985m

Pohoda v Avstrijo, pogorje Visoke Ture vrh Al Merhorn 2985m, v sob dne 21-avg-2021, se nas je udeležilo 9 pohodnikov. Odhod iz Raven ob 430 uri zjutraj, s kombijem. Peljali smo se po Dravski dolini do Lienza, tu desno smer Kalsa, nato levo v dolino Deferegental, po dolini do sedla Stalle, do čudovitega Jezera Obersee in koče ob jezeru Oberseehütte 2016m. Tu smo parkirali in je bilo izhodišče našega pohoda. Pohod po označeni nadelani poti v smeri našega vzpona. Nekaj časa je bila pot zelena, torej pašniki in nizko rastje, nato je prešla v razklane granitne skale, kjer so bile mestoma proti vrhu tudi oznake ferate, čeprav brez jeklenic. Vzpon na Almerhorn je bil zelo lep, slikovit z veličastnimi razgledi vse do vseh najvišjih Avstrijskih vrhov – primer Gros-Venediger.

K lepemu vzdušju je pomagalo tudi krasno sončno vreme ter poletne temperature. Vsi udeleženci pohoda so bili prijetno presenečeni. Vračali smo se po poti vzpona, v dolini Deferegental smo si ogledali še čudovit slap višine 150m. Vožnja domov je hitro minila, v Ravnah smo bili že ob 1930 uri.

                                                                                                                                                                                                                      Odgovorna vodnica: Mravljak Tončka

DELOVNI ČAS

Koča je odprta vse dni v tednu. Vabljeni!

NOVICE

Naročite se na naše novice, kjer vas bomo obveščali o pomembnih novicah o koči in pohodih