Veronika Kotnik: 031 441 982 pdravnenakoroskem@pzs.si

POROČILO S POHODA TRDINOV VRH NA GORJANCIH

    

(Foto: I. Komerički, 2021)

V soboto 30. 10. 2021 smo se podali na pohod na Trdinov vrh, ki so nam ga v pomladnem času, kot je bil prvotno planiran, preprečili vladni ukrepi zoper Covid. Ob 6. uri smo se z minibusom ( od PCT vsi izpolnjen pogoj C) odpeljali preko Ljubljane in nato Novega mesta do Gabrja, ki je bilo izhodišče naše poti. Ves čas vožnje je pritiskala megla, pa vseeno smo ob lepi napovedi vremena upali, da se bo razkadila. Na izhodišču se nam je pridružil bližnji domačin, ki Vrh zelo dobro pozna, zato nas je ob vodenju seznanjal tudi z lokalno tradicijo, znamenitostmi in naravnimi vrednotami. Takoj ko smo se peš podali z izhodišča in pridobili višine dobrih 100 m, smo meglo pustili za sabo. Pozdravilo nas je jutranje sonce, ki je ovekovečilo čudovite barve jesenske narave v gozdu. Včasih smo kar obnemeli ob tako lepi igri barv dreves, ki so pa že začenjala izgubljati svoje liste. Po dobri uri hoje smo prispeli do Koče pri Gospodični, še prej pa do studenca pod njo, ki ima menda pomlajevalni učinek, zato smo vsi željni planili po izviru in se napili hladne vode. Kdo ve, če bo kaj pomagalo, ampak poskusiti pa ni greh! ? Po kavici in rahlem prigrizku smo pot nadaljevali proti vrhu. Razgledov ni bilo, saj smo ves čas, bolj kot ne, hodili po gozdu. Zabavali smo se in se smejali, tisočkrat fotografirali drevesa in barve na njih. Bilo je res lepo. Ko smo prispeli na vrh je bilo treba nemudoma poštemplat knjižice, saj Trdinov vrh spada k razširjeni poti SPP in napraviti je bilo treba tudi nekaj skupinskih fotografij.

Privoščili smo si daljši odmor in počitek na toplem soncu, medtem ko smo v dolino še vedno gledali na debelo odejo goste megle. Počasi smo se nato po drugi poti odpravili nazaj na Kočo, kjer smo si ob jutranjem postanku že naročili kosilo. Po dobri uri hoje smo tja tudi prispeli in se posedli k mizi. Prinesli so nam naročeno hrano ( joto, vampe, gobovo mineštro, divjačinski golaž, ričet, jabolčni zavitek) in vsi smo bili nadvse navdušeni nad okusi, ki smo jih zaužili. Koča pri Gospodični slovi po zelo dobri kulinariki in tokrat smo se tudi mi prepričali, da je temu res tako. Ko smo napolnili želodce in se dobro okrepčali, smo se počasi vrnili na izhodišče, kjer nas je že čakal prevoz nazaj domov. Tam smo se tudi poslovili od domačina, ki se nam je pridružil na poti.

Pohod je potekal brez zapletov ali posebnosti, družba ves čas odlično razpoložena. Vreme jasno in dokaj toplo. Udeležencev 17.

Ravne na Koroškem, 3.11.2021                                                           Jana Potočnik

DELOVNI ČAS

Koča je odprta ob petkih in sobotah od 7.00h do 21.00h ter ob nedeljah od 7.00h do 18.00h. Vabljeni!

NOVICE

Naročite se na naše novice, kjer vas bomo obveščali o pomembnih novicah o koči in pohodih