Veronika Kotnik: 031 441 982 pdravnenakoroskem@pzs.si

POROČILO S POHODA - BAŠKA GRAPA

   

Foto: J.Potočnik, 2022

V soboto 18.6.2022 smo se za dva dni podali na pot 9. in 10. etape Juliane trail. S kombijem smo se skupaj preko MP Holmec in nato MP Ljubelj odpeljali v Bohinjsko Bistrico, tam smo sedli na vlak in se skozi tunel odpeljali v Podbrdo, kjer nas je že takoj, v jasnem sončnem jutru, pozdravila prelepa, nam malo poznana, Baška grapa. Na začetku nas je pot popeljala strmo v hrib mimo vasi Trtnik, nato pa zložno po travnikih in čudovitih gozdnih poteh, mimo starih vasic Kal in Stržiše. Na poti smo srečevali res prijazne domačine, ki so nas večkrat pogostili, nas seznanjali z značilnostmi krajev po katerih smo hodili in preprosto klepetali. Mi smo občudovali naravo, rastje, okolico in poglede na grapo, pa na hribe v okolici (Slatnik, Lajnar, Porezen,..). Hodili smo ob vznožju Spodnjih Bohinjskih gora, po strmih, skoraj nedotaknjenih gozdovih, nad reko Bačo. Popoldan smo dosegli vasi Znojile in Obloke in se nazadnje spustili do reke Bače v Koritnico, kjer smo se osvežili in okrepčali z zelo okusnim bogračem ter prenočili v glamping hiškah kampa Šorli.

Zjutraj, naslednjega dne, smo po obilnem zajtrku in dobri kavi, zgodaj krenili na pot 10. etape. Pot nas je vodila mimo Grahovega ob Bači kjer so po vojni, v letih 1947 in 1948, posneli prvi slovenski celovečerni igrani film Na svoji zemlji. Tam so domačini postavili tudi tematsko pot Na svoji zemlji, ki obiskovalca popelje po poti snemanja tega filma. Tudi ta dan nas je pot vodila po divjih gozdnih poteh in sveže pokošenih travnikih, mimo vasi Temljine, Kneža, Podmelec in Ljubinj. Na poti smo obiskali slap Sopota, ki nas sicer ni pogostil s pogledom na večjo količino vode v padcu, nas je pa dobro osvežil v svojem tolmunu, saj smo bili pregreti od vročine, ki je ta dan precej naraščala. Skoraj na koncu naše poti smo dosegli razgledno točko Senica, kjer smo bili nagrajeni s čudovitim pogledom na sotočje Idrijce in Soče pod nami, na Tolmin in na Most na Soči. Končno smo sestopili s hriba, do železniške postaje Mosta na Soči, sedli na vlak in se odpeljali nazaj v Bohinjsko Bistrico, kjer nas je čakal kombi. Po sladoledni osvežitvi smo se vrnili nazaj na Koroško, okoli 21. ure. Udeležencev 8.

Celotna pot je bila res lepa, vreme je bilo čudovito, družba pa odlična. Bili smo sproščeni, veliko smo se smejali, predvsem pa zelo uživali. Pohod je potekal brez težav in neprijetnosti.

Ravne na Koroškem, 20.6.2022                                                     Vodnica: Jana Potočnik

DELOVNI ČAS

Koča je odprta vsak dan (razen ponedeljka) od 7.00h do 22.00h (prenočišča 24 ur). Vabljeni!

NOVICE

Naročite se na naše novice, kjer vas bomo obveščali o pomembnih novicah o koči in pohodih